עקירות כירורגיות

מדוע ומתי צריך לבצע עקירה כירורגית?

עקירה כירורגית הוא הליך דנטלי המיועד לעקור שיניים נסתרות מתחת לקו החניכיים, או שיניים שעקירתן כרוכה בקושי חריג. במסגרת הטיפול, עשויות להידרש פעולות כירורגיות כמו חיתוך והפשלת רקמת החניכיים ותפירת החניכיים בתום הטיפול. עקירות כירורגיות מבוצעות תחת הרדמה מקומית, אך ניתן לבצען גם בתנאי הרדמה מלאה או טשטוש, ומומלץ מאוד לערוך אותן אצל רופא המתמחה באופן ספציפי בתחום העקירות הכירורגיות.

 

פנייה מהירה

    האם חייבים לבצע עקירה כירורגית?

    עקירת שן הוא הליך שמהווה המפלט האחרון לטיפול בשן חולה, במידה ואין כל טיפול אלטרנטיבי שיכול להציל אותה. השאיפה היא תמיד לשמר את השיניים הטבעיות שלנו, ולו מן הסיבה שאין להן תחליף, ועבור שן שנעקרה לא תצמח שן חדשה שתחליף אותה. יחד עם זאת, ישנם שני מצבים מרכזיים בהם אין כל ברירה אלא לבצע עקירה של השן:

    • שן הרוסה – בביטוי "הרוסה" הכוונה היא להבהיר כי מדובר בשן שאין לה כל תקווה טיפולית, ולמעשה גם אם לא תתבצע עקירה של השן, היא צפויה ליפול מעצמה, אלא שתהליך זה יכול לקחת שנים ארוכות של סבל, ריח רע מהפה וכאבים, ועל כן ההעדפה היא לעקור את השן מראש
    • שן מזיקה – שן מזיקה היא שן שעלולה לפגוע במרקם הפה או בשיניים סמוכות. שן כזו יכולה להיות שן שצמחה בצורה מעוותת ומאיימת לפגוע בחניכיים, בלשון או בלחיים הפנימיות. שן כזו יכולה להיות גם שן עודפת שפוגעת בצמיחה של שיניים סמוכות, ועקירתה מתבצעת בדרך כלל במסגרת טיפולים אורתודנטיים.

    ישנם מקרים נוספים בהם עשויה להידרש עקירה של השן, כתוצאה למשל ממחלות רקע אונקולוגיות, וכן מצבים של עקירה מונעת כדוגמת עקירת שיני בינה.

    מהי עקירה כירורגית?

    עקירה כירורגית היא עקירה המחייבת התערבות כירורגית בצורת ביצוע חתכים ותפירת רקמות. הצורך בעקירה כירורגית קיים במקרים בהם השן שאותה יש לעקור היא שבורה או "קבורה" בקו החניכיים או בתוכן, או בכל מקרה בו קיים קושי לעקור את השן בצורה הפשוטה.

    עקירה פשוטה היא עקירה המבוצעת בדרך כלל באמצעות אחיזת השן בכותרתה, ועקירתה ממקומה. ישנן גם עקירות פשוטות שמחייבות שימוש בטכניקות עקירה אלטרנטיביות, אך לא כאלה שמצריכות ביצוע חיתוך או תפירה של רקמות.

    בעקירה כירורגית עשוי הרופא להידרש לחיתוך והפשלה של החניכיים על מנת להגיע אל עצם הלסת ולעקור ממנה את השן, או כדי ליצור את האחיזה הנדרשת בשן, במקרים בהם אין יכולת לייצר אחיזה כזאת ללא פעולה כירורגית.

    כיצד מבוצעת עקירה כירורגית?

    עקירות כירורגיות ניתנות לביצוע בתנאי הרדמה מקומית, אם כי במצבים חריגים ניתן לבצען גם בהרדמה מלאה או בטשטוש. תהליך העקירה עצמו יכול להשתנות ממקרה למקרה, כשהבסיס מתחיל משימוש בכלי הנקרא 'מניף', המוחדר אל צידי השן על מנת להפעיל עליה לחץ ולשחרר את אחיזתה בחניכיים.

    ישנה אפשרות גם להבריג אל תוך השן בורג אחיזה שיאפשר את שליפתה מבלי לפגוע בחניכיים בצורה משמעותית.

    בשני המקרים הללו ובמקרים אחרים, עשויה להידרש פעולה כירורגית של חיתוך והפשלת החניכיים, ולעיתים אף שבירת השן ועקירתה בחלקים לאור אחיזתה החזקה בחניכיים.

    בתום הטיפול, ירים הרופא את רקמת החניכיים ויתפור אותן למקומן לקראת תהליך ההחלמה. קיימים מקרים בהם יצטרך הרופא להשלים עצם חסרה שנשברה בתהליך, השלמה שניתן לבצע באמצעות עצם מהמטופל, עצם מתרומה או עצם סינטטית.

    מהו תהליך ההחלמה לאחר עקירה כירורגית?

    עקירה כירורגית היא ניתוח לכל דבר ועניין, ועל כן ניתן לצפות לתסמינים האופייניים להתערבות כירורגית, כדוגמת נפיחות, כאב, בצקות, שטפי דם ודימום.

    לאחר העקירה, יש להימנע משטיפת הפה על מנת למנוע מצב של דימום יתר. כמו כן, יש להימנע ממזונות חמים ומאכילה ושתייה שעתיים לאחר הטיפול.

    24 שעות לאחר תום הטיפול, מומלץ להתחיל עם שטיפות פה באמצעות מי מלח בתדירות של 5 פעמים ביום.

    כמו כן, מומלץ להימנע מעישון ומפעילות גופנית ביום העקירה וביום שלאחריה, אם כי את כל ההוראות המדויקות ימסור לכם הרופא, בדרך כלל בכתב.

    במידה ובוצעו תפרים במהלך הטיפול, יש לחזור לרופא לאחר פרק הזמן שיוגדר על ידו, בדרך כלל שבוע עד שלושה שבועות, לצורך הסרת התפרים. כיום נעשה שימוש גם בתפרים מסיסים, שנעלמים מעצמם בתום מילוי תפקידם.

    טיפולי שיניים נוספים

    פנייה מהירה

      דילוג לתוכן