השתלת שיניים

השתלת שיניים

מהי השתלת שיניים ומתי היא נדרשת?

השתלת שיניים הוא הליך דנטלי, המיועד להשלים שיניים חסרות באמצעות שיניים מלאכותיות המקובעות אל עצם הלסת והחניכיים. בשנים האחרונות, חלה התקדמות משמעותית בטכנולוגיות להשתלת שיניים, וכיום ניתן לבצע השתלה גם במסגרת טיפול בודד. טכנולוגיות אלה מסייעות לפשט את תהליך ההשתלה, למזער את ההתערבות הכירורגית ולהקל בצורה משמעותית על תהליך ההחלמה. זמינות טכנולוגיות אלה תלויה מאוד ברופא שבו תבחרו, ובסל הפתרונות שהוא מציע.

פנייה מהירה

    השתלת שיניים הוא הליך רפואי דנטלי, במסגרתו מקובעות שיניים מלאכותיות אל החניכיים כתחליף קבוע וארוך טווח לשיניים חסרות. הליך טיפוסי של השתלת שיניים, כולל בתוכו שני שלבים מרכזיים:

    1. השתלת בורג מקבע אל עצם הלסת – בורג זה הוא השתל עצמו, והוא האחראי על קיבוע השן המלאכותית אל הלסת והחניכיים
    2. הרכבת כתר על גבי שתל הבורג – לאחר קיבוע השתל במקומו ולאחר שנטמע בעצם הלסת כנדרש, מורכב על גביו כתר שמיועד למלא את תפקיד השן החסרה, הן בהיבט האסתטי והן בהיבט הפונקציונלי (לעיסה וטחינת מזון)

    כאמור, ייעודה המרכזי של השתלת שיניים הוא השלמת שיניים חסרות בפה, ועל כן השתלה כזאת נדרשת בכל מקרה בו סובל המטופל מחסר בשיני הפה, חסר שיכול לנבוע מעקירת שן, נפילת שן בגין מחלת חניכיים למשל, שבירת שן וכדומה.

    הליך השתלת השיניים מאפשר ליצור שתלים בכל היקף של שיניים, החל משן בודדת ועד שורה רציפה של שיניים לאורך הלסת, וניתן לבצעו הן בלסת העליונה והן בלסת התחתונה.

    יחד עם זאת, השאיפה תהיה תמיד לשמר את השיניים המקוריות, והבחירה בהליך השתלת שיניים תתבצע אך ורק במקרים בהם אין דרך אחרת להציל את השן הקיימת.

    כיצד מבוצעת השתלת שיניים?

    כיום קיימות שורה של טכנולוגיות ושיטות מקצועיות לביצוע השתלת שיניים, החל מהשתלה סטנדרטית ועד השתלה ממוחשבת ביום אחד. כמו כן, הליך ההשתלה יכול להפוך למורכב יותר במקרים בהם סובל המטופל מחסר עצם בלסת, בה נדרשת ההשתלה להתבצע.

    במקרים אלה, כפי שנפרט בהמשך, ניתן לבצע הליך השתלת עצם כדי ליצור את מסת העצם הדרושה לקיבוע השתל במקומו.

    תהליך ההשתלה מתחיל בשלב התכנון, במסגרתו מבצע הרופא בחינה קלינית של המטופל ושל הפה. בשלב זה, אוסף הרופא נתונים באמצעות צילומי רנטגן ו-CT ובאמצעות ביצוע מדידות של הפה כולו ושל אזור ההשתלה המיועד.

    כיום, עומדות לרשות הרופא מערכות ממוחשבות המאפשרות ביצוע הדמיית תלת מימד באופן מיידי, והפקת כל נתוני המידות הנדרשים בתוך זמן קצר.

    לאחר שנאספו כלל הנתונים ונבנתה תכנית ההשתלה, מבוצעת ההשתלה בהתאם לטכנולוגיה הזמינה אצל הרופא המטפל, כשלעיתים יכול הרופא לבחור את הטכנולוגיה המתאימה ביותר מבין מספר טכנולוגיות המיושמות על ידו.

    השתלת שיניים מסורתית מבוססת על הפשלת החניכיים וחשיפת עצם הלסת, ביצוע קידוחים במיקומים מדויקים ובזוויות והעומקים הנדרשים, ולבסוף הברגת השתלים עצמם.

    לאחר הברגת השתל למקומו, יש להמתין תקופה של 3-6 חודשים על להיטמעותו בעצם הלסת, ולאחר מכן מורכב הכתר על גבי השתל.

    טכנולוגיות חדשניות לביצוע השתלות שיניים ממוחשבות, מאפשרות ריכוז של כל שלבי ההליך אל תוך טיפול בודד, אך כאמור, יש לבחור תחילה את הרופא שאכן מציע טיפולי השתלה באמצעות טכנולוגיות אלה.

    פתרונות עבור השתלת שיניים במצבים של חוסר עצם

    חוסר בעצם הלסת יכול להיגרם כתוצאה ממחלות חניכיים שהוזנחו לאורך זמן, השפעות הגיל או מחלות רקע המשפיעות על צפיפות וחוסן העצם בלסת ובגוף בכלל.

    במקרים אלה, ניתן לבצע השתלת עצם ישירות אל אזור ההשתלה, במטרה להרחיב את בסיס העצם ולצופף אותה כך שתוכל לשאת את השתל ואת העומסים שיועברו אליה דרכו, בזמן אכילה, כתישה ולעיסה של מזון.

    השתלת עצם ניתנת לביצוע בכל אחת משתי לסתות הפה, כשהשתלה בלסת העליונה נקראת בדרך כלל "הרמת סינוס" לאור העובדה שביצועה כרוך בהגבהה של רצפת חלל הסינוס, הממוקם ממש מעליה.

    השתלת עצם גם היא, יכולה להתבצע בשיטות מסורתיות הכרוכות בפעילות כירורגית משמעותית, או לחילופין באמצעות טכניקות מתקדמות, המאפשרות לצמצם מאוד את היקף ההתערבות הכירורגית, לקצר את משך הטיפול ואת תהליך ההחלמה.

    אחת הטכנולוגיות החדשניות שזוכה להצלחה בביצוע הרמת סינוס, היא טכנולוגיית IRAISE, המאפשרת לבצע את השתלת חומר העצם דרך שתל השן עצמו (שתל חלול), ובכך לקצר ולפשט את ההליך כולו.

    השתלת שיניים

    טיפולי שיניים נוספים

    פנייה מהירה

      דילוג לתוכן