השתלת עצם

מהו מחסור בעצם הלסת ומתי צריך השתלת עצם?

קיבוע של שתלים דנטליים במסגרת תהליך השתלת שיניים, מחייב עובי וגובה מינימלי של עצם הלסת, שאמורה לספק לשתל הדנטלי את האחיזה הנדרשת בתנאי העומס בהם הוא צפוי לפעול. במקרים בהם סובל המטופל ממחסור בעצם, יש לבצע השתלת עצם על מנת לעבות את אזור ההשתלה בלסת. תהליך ההשתלה מתבצע במסגרת הליך כירורגי בתנאי הרדמה חלקית או מלאה, ואורך עד שעה וחצי.

פנייה מהירה

    הסיבות לצורך בהשתלת עצם

    לסתות הפה הן למעשה עצמות חזקות, המכוסות על ידי רקמת החניכיים, ובתוכן מקובעות שיני הפה. מסת העצם בלסתות עלולה לעבור תהליך של הידלדלות ורפיון כתוצאה משלוש סיבות מרכזיות:

    • דלקות חניכיים שאינן מטופלות לאורך זמן
    • מחלות רקע הגורמות לפגיעה בצפיפות ובחוזק העצמות בגוף
    • גיל מבוגר

    ככלל, מחסור במסת עצמות הלסת יכול להוביל להתרופפות אחיזת השיניים ולנפילתן, אך השתלת עצם מבוצעת בדרך כלל כפרוצדורה מקדימה להשתלת שיניים, בקרב אנשים הסובלים ממחסור בעצם הלסת.

    הצורך במסת עצם מספקת בתהליך של השתלת שיניים, נובע מהצורך לספק לשתל השן קרקע חזקה ורחבה, בה הוא יכול להיאחז ולעמוד בעומסים שיופעלו עליו בשגרת היומיום של אכילה ולעיסה. מחסור בעצם הלסת יכול לבוא לידי ביטוי בעצמות לסת צרות מדי, שאינן מספקות תמיכה אופקית מספקת לשתל השן, ובעצמות לסת נמוכות מדי, שאינן מספקות תמיכה אנכית לשתל.

    כיצד פותרת השתלת עצם את המחסור בעצמות הלסת?

    השתלת עצם היא פרוצדורה דנטלית, המיועדת לעבות את מסת העצם באזור המיועד להשתלת שיניים. במסגרת ההליך לא מעבים את כל עצמות הלסת לכל אורכן, אלא רק את האזור בו צפויה השתלת השיניים להתבצע.

    השתלת עצם יכולה להתבצע בלסת התחתונה, כמו גם בלסת העליונה ובמקרה האחרון היא זוכה לשם 'הרמת סינוס', לאור השפעתה על חלל הסינוס שמעל הלסת העליונה.

    במסגרת תהליך השתלת עצם, מוחדרת מסת עצם בצורת מקטע עצם, שבבי עצם או מסת עצם סינטטית, אל האזור הנדרש, ומפוזרת באזור באופן שייצור את ההשלמה הנדרשת של העצם החסרה לגובה ו/או לרוחב עצם הלסת. המטרה הסופית היא להרחיב ו/או להגביה את עצם הלסת למידות שיאפשרו לקבע בה את שתל השן בצורה יציבה ובטוחה.

    את מסת העצם להשתלה לוקחים בעדיפות ראשונה, מהמטופל עצמו ועדיף מאזור קרוב, וזאת על מנת להבטיח מקסימום התאמה גנטית ומבנית של העצם לאזור ההשתלה.

    ישנה עדיפות כאמור, לנטילת העצם מגופו של המטופל עצמו, אך קיימים מספר מקורות אלטרנטיביים אפשריים:

    • מגוף המטופל – Autogenous
    • מבעל חיים – Xenograft
    • מתורם אנושי – Allograf
    • ממקור סינטטי – Alloplast

    כיצד מבוצעת השתלת עצם?

    הליך ההשתלה המסורתי מבוצע בתנאים סטריליים ואורך 45-90 דקות. ההליך יכול להתבצע בהרדמה מקומית, בתנאי טשטוש או בהרדמה מלאה בהתאם למאפייני המקרה.

    בחלק מן המקרים, יצטרך המטופל ליטול תרופות אנטיביוטיות ומשככי כאבים עוד לפני הניתוח. במסגרת ההליך עצמו, מבוצעת הפשלה של החניכיים במטרה לחשוף את עצם הלסת, ולאחר מכן מבוצעת השתלת העצם במקומה ותפירת המקום.

    במסגרת הפרוצדורה הכירורגית, ייתכן צורך להסיר רקמת עצם בריאה על מנת ליצור את המרחב להשתלת מסת העצם הנדרשת, אך מדובר בחלק טבעי ונורמלי מההליך.

    במקרים בהם נלקחת העצם להשתלה מאזור סמוך בלסת, פעולה זו מבוצעת במקביל, במסגרת אותה פרוצדורה. כמו כן, במקרים בהם ניתן לייצב שתלי שן על גבי העצם המקורית מבלי שיפריעו לקליטת העצם המושתלת, משולבת בפרוצדורה גם הפעולה של החדרת שתלי השיניים בצורה הנדרשת.

    מהו תהליך ההחלמה מהשתלת עצם?

    שלב ההחלמה הראשונה שלאחריה נעלמים התסמינים הראשוניים כדוגמת בצקות, שטפי דם ונפיחות, אורך כשבועיים. במהלך שבועיים אלה, נדרש המטופל להקפיד על מספר כללים כדוגמת הימנעות מאכילת מזון חם, הימנעות מפעילות ספורט והקפדה על היגיינת הפה. בחלוף שבועיים, צפויים מרבית התסמינים להיעלם, אך תהליך ההחלמה ממשיך לעוד 9-10 חודשים עד לקליטת העצם המושתלת בצורה מלאה.

    במקרים בהם העצם המושתלת נלקחת מגופו של המטופל עצמו, תהליך זה מתקצר לכדי 4-6 חודשים, כאמור לאור ההתאמה הגנטית והמבנית של העצם.

    רק לאחר שהעצם נקלטת במקומה ויוצרת את הצפיפות הנדרשת, ניתן להתחיל בתהליך של השתלת השיניים באמצעות קידוח חורים בעצם הלסת, והברגת שתלים שעל גביהם יורכבו כתרי החרסינה.

    טיפולי שיניים נוספים

    פנייה מהירה

      דילוג לתוכן